Q&A voor de vacature Examinator

Q: Is een certificaat op mbo4 hbo niveau of een assessment waaruit mijn werk- en denkniveau blijkt ook voldoende?
A: Wij kunnen geen concessies doen aan de opleidingseisen. Een certificaat van een opleiding op mbo, hbo of wo niveau, evenals een assessment kunnen wij helaas niet honoreren. Wij hebben minimaal een havo of mbo4 diploma (3 jarige opleiding) nodig. Dit is een harde eis.

Q: Ik ben in het bezit van een EVC certificaat op minimaal mbo niveau 4, kan ik hiermee solliciteren op de functie van examinator?
A: Ja dat kan, mits het EVC certificaat minimaal mbo niveau 4 is. Dit is het enige certificaat wat wordt toegelaten. Andere certificaten worden niet geaccepteerd.

Q: Wanneer is de sluitingsdatum van de vacatures?
A: Zolang de vacature op de website staat kun je solliciteren. De selectieprocedure heeft een gemiddelde doorlooptijd van een maand; wij hebben de intentie de vacature zo snel mogelijk na het in dienst nemen van een kandidaat te sluiten; het zou kunnen voorkomen dat een selectieprocedure nog loopt terwijl een passende kandidaat is gevonden.

Q: Ik ben nog niet 10 jaar in het bezit van mijn B rijbewijs, maar rijd jaarlijks heel veel kilometers, kan ik toch solliciteren?
A: Nee. Minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B is een harde eis en hier worden geen uitzonderingen op gemaakt. Als je 10 jaar in het bezit bent van je rijbewijs op het moment dat de opleiding start, kun je solliciteren. Geef dat aan in je motivatiebrief.

Q: De afstand van mijn adres naar de examenlocatie bedraagt iets meer dan 40 km. Is dit een probleem?
A: Maximaal 40 km (de optimale route via routenet.nl) is vast gelegd in onze CAO en is een harde eis. De route berekenen wij ten alle tijden via routenet.nl.

Q: Is het ook mogelijk om parttime te werken?
A: Gedurende de opleiding is fulltime inzet een vereiste. Na de opleiding is er de mogelijkheid om parttime te werken.

Q: Ontvang ik gedurende de opleiding salaris of gaat dit pas in na de opleiding?
A: Bij aanvang van de opleiding ontvang je salaris. Vanaf dat moment ben je in dienst.

Q: Hoelang duurt de opleiding?
A: De opleiding duurt in totaal drie maanden.

Q: Ik heb korter dan 1 jaar geleden ook gesolliciteerd en ben afgewezen. Mag ik nu opnieuw solliciteren?
A: Een afwijzing voor dezelfde functie geldt voor de duur van 1 jaar. Je kunt dus pas 1 jaar na de afwijzing weer opnieuw solliciteren, ongeacht in welke fase in het traject je bent afgewezen. Er zijn 2 uitzonderingen:
Je bent afgewezen omdat;

1. De vacature was al vervuld of wij hadden al voldoende kandidaten in het proces. (en om die reden ben je afgewezen)

2. De afstand naar de examenlocatie was te groot, maar momenteel voldoe je wel aan het criterium van maximaal 40 km, omdat je inmiddels bent verhuisd of er een nieuwe vacature bij jou dichter in de buurt is vrij gekomen.

Q: Ik wilde reageren op de locatie maar zie dat deze er niet meer tussen staat. Kan ik nog reageren?
A: Dan is de vacature helaas vervuld. Reageren is pas weer mogelijk als de locatie weer in de vacature staat vermeld. Je kunt het beste de werkenbijcbr.nl pagina goed in de gaten houden, mocht de vacature binnen jouw regio nog niet online staan, dan kan je een job alert aan maken (dan krijg je als eerste de nieuwste vacatures toegestuurd per mail).

Q: Hoe ziet de opleiding eruit?
A: Een stevige opleiding vormt je basis. Als je bij ons in dienst komt, begin je met een intensieve fulltime training van 3 maanden.

Tijdens de eerste 8 weken krijg je 4 dagen per week les in ons opleidingscentrum. We hebben 4 opleidingslocaties, Deventer, Eindhoven, Leusden en Zoetermeer.
De locatie waar je wordt opgeleid wordt in een later stadium bekend gemaakt.
Een dag in de week kijk je mee op het examencentrum waar je bent aangenomen. We verwachten dat je in die periode ook in de avonden en de weekenden studeert. Een leerzame, inspirerende maar ook zware periode, zo horen wij terug van veel collega’s.

In de opleiding ga je stapsgewijs, onder begeleiding van je coach, aan de slag tijdens de examens. Aan het einde van de opleidingsperiode van 13 weken beoordelen wij of je op niveau bent. Met andere woorden: of jij die specialist bent die in korte tijd een optimale examensituatie kan creëren, een goede beoordeling van een examenrit kan geven en dit weet over te brengen. Na de drie maanden wordt definitief bepaald of je als examinator aan het werk gaat. Als een examinator goed functioneert, is het de intentie van het CBR om het jaarcontract om te zetten naar een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Daarna is een parttime constructie (van minimaal 3 hele werkdagen per week) bespreekbaar. Op het moment dat je in dienst komt, ontvang je vanaf dag 1 direct salaris.

Het betreft een interne opleiding en de overnachtingen zijn geregeld door het CBR.

Q: Hoe ziet de medische keuring eruit?
A: De medische keuring houdt het volgende in: het bespreken van de door jouw ingevulde vragenlijst, een ogentest, het meten van de bloeddruk, een ECG, een urinecontrole op suiker en een lichamelijk onderzoek.

Q: Wat zijn de werkdagen en werktijden van een examinator?
A: De werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 16:00 uur.
Incidenteel wordt er ook gewerkt op zaterdagen. Dit gaat altijd in overleg.

Q: Ik ben een rijschoolhouder, mag ik mijn rijschool aanhouden?
A: Op het moment dat je contract ingaat, ben je in dienst van het CBR. Dan is het niet meer toegestaan dat je een rijschool exploiteert.

Q: Ik ben een rijinstructeur, kan ik worden opgeleid voor dezelfde locatie waar ik ook les heb gegeven?
A: Nee dat is niet toegestaan, dan zal je ergens anders worden opgeleid en moet je eerst een jaar buiten het gebied te werk worden gesteld.